03 april 2011

Lithografie met polyesterplaten

Als voorbereiding op ons Grafikuleus werkweekend in juni, heb ik wat artikels en websites bij elkaar gezocht, waarin een "niet-toxische" techniek met lithografische kunststofplaten wordt beschreven.
Deze vlakdruk techniek steunt zoals de oorspronkelijke lithografie of steendruk op het principe van waterafstotende en aantrekkende vlakken. De techniek is al vrij lang gekend bij klassieke offset- en vlakdruk drukkerijen en wordt nu ook in het (grafische) kunstonderwijs toegepast.

Bijzonder leuk is dat je met veel verschilende materialen (pennen, stiften, bic, ...) kan tekenen op deze platen, zelfs fotografische ontwerpen via laserprints kan aanbrengen, waardoor je quasi onbeperkte ontwerp mogelijkheden krijgt.

De techniek wordt momenteel in de SLAC (Leuven) door Benoni aangeleerd in het Atelier Vrije Grafiek en zal volgend academiejaar (2011 - 2012) onder de vorm van workshops aangeboden worden aan een groter publiek.

Niets houdt ons natuurlijk tegen om zelf een en ander uit te proberen op ons werkweekend.
Roeland en ik gaan in de paasvakantie al eens met deze platen aan de slag.

En hier volgt wat lectuur voor de geïnteresseerden:
- De D2P polyester platen zijn te koop bij de internetshop van Polymetaal en je vindt er ook een bondige introductietekst.

- Een uitgebreid (Engelstalig) artikel over Polester Plate Lithography is te lezen op de site NontoxicPrint.com waar je nog veel andere methodes en technieken kan terugvinden.
Er is ook een verwijzing naar het boek "Polyester Plate Lithography for Fine Artists" van  George F. Roberts, de uitvinder van deze techniek. (amper nog verkrijgbaar...?)- Kevin Haas schreef een artikel over het gebruik van Laserprinters om fotomateriaal of digitale grafische ontwerpen af te drukken op deze platen. Dit vrij technische artikel kan je naast andere interessante "how-to-do's" terugvinden op de website van deze kunstenaar!

- Tijdens de zoektocht naar fabrikanten en leveranciers van de polyesterplaten vond ik nog een artikel van 4CM (4 Creative Marketing) over de "Omega Ultra Polyester Plate" van MacDermid Autotype ; waar deze platen te koop zijn heb ik nog niet teruggevonden.

Wie aanvullingen of updates heeft, post ze hier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten